Εταιρεία

Το 1922, με τον ξεριζωμό του Ελληνισμού, ξεριζώθηκε βίαια και η επιχείρηση. Μα η τέχνη παρέμεινε αναλλοίωτη, όπως και το πάθος για τον άμβυκα απόσταξης, στήριγμα παράδοσης και εφαλτήριο δημιουργίας. Στη νέα πατρίδα, λοιπόν, ο αρχικός σπόρος βρήκε γόνιμο έδαφος να ριζώσει και να θεριέψει εκ νέου.

Έτσι, το 1980 βρέθηκε το έδαφος για ένα τολμηρό εγχείρημα: εγκαταστάθηκε οινοποιείο – εμφιαλωτήριο στην Αγχίαλο Μακεδονίας, καταφύγιο προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας, ανθρώπων για τους οποίους το αμπέλι, το κρασί και το τσίπουρο ήταν όλη τους η ζωή. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δημιουργικών ζυμώσεων, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος έθεσε τις βάσεις της θρυλικής συνέχειας.

Ιστορία…
Το μακρινό 1875 οι αδελφοί Μπαμπατζιμόπουλοι ίδρυσαν στην Κωνσταντινούπολη την εταιρεία Μπαμπατζίμ. Μερικά χρόνια αργότερα, ο προπάππους μας εγκατέστησε “εις Δελιώνες Συλιβρίας” αμπελώνα 870.000 κλημάτων και ταυτόχρονα ίδρυσε αποσταγματοποιείο για την παραγωγή οίνων και ρακής, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.
12

Σε μια εποχή που η εγχώρια αμπελοοινική τέχνη ήταν στα σπάργανα, εκείνος, αληθινός πρωτοπόρος, δοκίμασε και δοκιμάστηκε· στην επιμονή, στον πειραματισμό, στην προσήλωση στην τέχνη του. Η ιστορία του εμφιαλωμένου τσίπουρου στην Ελλάδα δεν θα ήταν ποτέ η ίδια χωρίς τη δική του πίστη. Εκείνος πρωτοστάτησε στην εμφιάλωσή του, εκείνος κίνησε γη και ουρανό, άνοιξε δρόμους για να κατοχυρωθούν τα αποστάγματα της χώρας, να αποκτήσουν ταυτότητα και κύρος το τσίπουρο και το ούζο. Πειραματίστηκε, παλαίωσε, έφτιαξε βερμούτ και μπράντι, γκράπες και μονοποικιλιακά αποστάγματα.

Σήμερα τα προϊόντα Μπαμπατζίμ συνεχίζουν το γευστικό τους ταξίδι. Δημιουργήματα γνώσης, έμπνευσης και σοφίας, φορείς μιας μακράς και θρυλικής παράδοσης, μπαίνουν σε φιάλες για να μεταφέρουν μηνύματα μιας απόλαυσης προορισμένης να ζήσει για πάντα.

Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ένας Μπαμπατζίμ ὀνομα και πράγμα, αφού στα τουρκικά “Μπαμπατζίμ” σημαίνει “σεβαστέ μας πατέρα, πατερούλη” και εκείνος έχαιρε της αγάπης, του σεβασμού και της εκτίμησης όποιου τον γνώρισε. Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος είναι η εμβληματική φιγούρα πίσω από την αποσταγματοποιία Μπαμπατζίμ. Ένας αεικίνητος δημιουργός, μα και ένας αληθινά γοητευτικός άνθρωπος, που τους κέρδιζε όλους με το χαμόγελο και τη θέρμη του, με το έμφυτο ταλέντο του όχι μόνο στις αποστάξεις, μα και στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Έλεγε πως το ούζο είναι το πληρέστερο ποτό που υπάρχει. Πλήρες, σαν τη ζωή του, που μέχρι και την τελευταία στιγμή απέπνεε τσαγανό, τόλμη, όραμα. Είτε βρίσκονταν στον βιολογικό του αμπελώνα, μιλώντας στα φυτά του, είτε στο αποστακτήριο πειραματιζόμενος με κάτι καινούριο κάθε φορά, είτε στην κουζίνα, μαγειρεύοντας και μαγεύοντας ουρανίσκους με τα γευστικά του ταιριάσματα, ο Ανέστης ζούσε και ανάσαινε για να νοστιμεύει τη ζωή σε όλα τα επίπεδα.

Με μια καρδιά πάντα ανοιχτή προς όλους, ο λεγόμενος Ζορμπάς της Μακεδονίας, ήταν ένας γνήσιος οραματιστής, που ήξερε πως κάνοντας τον κόσμο των ελληνικών αποσταγμάτων πλουσιότερο, θα έκανε πλουσιότερες και τις εμπειρίες των ανθρώπων. Και τα κατάφερε.

Το όνομά του συνδέθηκε με καινοτομίες. Ήταν εκείνος που πρώτος εμφιάλωσε το τσίπουρο, καθοδηγώντας ουσιαστικά τη χώρα στα πρώτα της πατήματα για τη δημιουργία και τη νομική κατοχύρωση των αποσταγμάτων της. Ήταν εκείνος που πρώτος μέσα από δοκιμές και πάθος για δημιουργία εμπνεύστηκε τα μονοποικιλιακά αποστάγματα, τις θαυμαστές γκράπες με τα φίνα αρώματα και τις περίφημες χωνευτικές ιδιότητες, το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, τα παλαιωμένα αποστάγματα.

Και έτσι, πρωτοπόρος και αεικίνητος, παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον κόσμο των ελληνικών αποσταγμάτων. Εκείνος μπορεί να μην είναι πια ανάμεσά μας, μα οι δημιουργίες του είναι πάντα εδώ, συντροφεύουν τις ανθρώπινες σχέσεις, δίνοντας γεύση, άρωμα και “ψυχή” στις πιο όμορφες στιγμές της ζωής.

ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ …ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

Μοναδικός διάδοχος του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου και εμπνευσμένος συνεχιστής της μακράς οικογενειακής παράδοσης, ο γιος του Χρήστος Μπαμπατζιμόπουλος αντιπροσωπεύει την επόμενη μέρα της θρυλικής αποσταγματοποιίας.

Μετά την απώλεια του πατέρα του, ο ίδιος βρίσκεται πλέον στα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, όντας παράλληλα ο ιδιοκτήτης του βιολογικού αμπελώνα και οινοποιείου. Έχοντας μεγαλώσει και ανδρωθεί μέσα στα αποστάγματα, έχοντας μαθητεύσει στο πλευρό του πατέρα του, έχει πλέον λάβει δυναμικά τη σκυτάλη αυτής της σπουδαίας προσπάθειας που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, εδώ και ενάμιση αιώνα.

Κοιτάζοντας το παρελθόν με σεβασμό και το μέλλον με ανυπομονησία, μπολιάζει την εμπειρία και τη γνώση δεκαετιών που κληρονόμησε από τους προκατόχους του με τη δύναμη των νέων τεχνολογιών και τον παλμό της νέας εποχής.  

babatzim-efe

Τιμούμε το παρελθόν μας και οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Θεματοφύλακες της πολύτιμης οικογενειακής παράδοσης, συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τον κόσμο των αποσταγμάτων, κρατώντας άσβεστη τη φλόγα της δημιουργίας.

Κάνουμε προπόσεις για το μέλλον, έχοντας ήδη στα σκαριά αποστάγματα φρούτων και μελιού, αποστάγματα παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια. Προϊόντα προορισμένα να συντροφεύουν την πλούσια γαστρονομική κουλτούρα της χώρας μας, αλλά και τις πιο όμορφες, τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής.

Στην Ελλάδα, τα πιο σημαντικά πράγματα πολύ συχνά συμβαίνουν γύρω από ένα τραπέζι, στο οποίο έχουμε όλοι βρεθεί ως συνδαιτυμόνες, φιλοξενούμενοι ή οικοδεσπότες. Το πλήθος των βιωμάτων που χαράσσεται στις μνήμες μας με αφορμή τη γαστρονομική εμπειρία είναι αληθινά εντυπωσιακό. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της εμπειρίας είναι και τα αποστάγματα. 

Αποστολή μας είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα που μας φέρνουν κοντά, μας συνδέουν με τη φύση μας, ανυψώνουν το γευστικό μας κριτήριο, και φτάνουν να αποτελούν με τη σειρά τους αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ταυτότητάς μας.

Papatzhm 436

Αξίες

Παράδοση

Ενάμιση αιώνα τώρα, φέρουμε με ευλάβεια τα πολύτιμα μυστικά μιας ιστορικής οικογενειακής τέχνης.

Σεβασμός

Ο σεβασμός βρίσκεται στον πυρήνα κάθε μας δράσης και κάθε μας προϊόντος. Σεβασμός στη μνήμη. Στη φύση. Στον άνθρωπο. Στην ίδια τη ζωή.

Ποιότητα

Αδιαπραγμάτευτος όρος στη δική μας εκδοχή της αποσταγματοποιίας: η ποιοτική υπεροχή των προϊόντων μας. Εδώ και πολλές δεκαετίες εμφιαλώνουμε… ποιότητα.

Καινοτομία

Αγαπάμε το παλιό, αγκαλιάζουμε το νέο. Δοκιμάζουμε, μυρίζουμε, γευόμαστε, κάνουμε πράξη την επόμενη μέρα των ελληνικών αποσταγμάτων. 

TIMELINE
1875

Εις Δελιώνες Συλιβρίας

εγκαθίσταται από τον προπάππου μας αμπελώνας 870.000 κλημάτων και ταυτόχρονα ιδρύεται αποσταγματοποιείο για την παραγωγή οίνων και ρακής. Το κρασί εξάγεται ενώ η ρακή κατακτά τους οντάδες των Οθωμανών. 

1922

Νέα πατρίδα για την παλιά τέχνη

Η οικογένεια Μπαμπατζίμ, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, εγκαθίσταται στην Ελλάδα και συνεχίζει την τέχνη της αποσταγματοποιίας.
1954

Τέλος εποχής, νέα αρχή

Η Θεοδώρα Μπαμπατζιμοπούλου με τα παιδιά της Ανέστη και Μαργαρίτα στο πλευρό της, αναλαμβάνει να δώσει νέα ζωή στην μακροχρόνια οικογενειακή παράδοση.

1974

Ιδιόκτητος βιολογικός αμπελώνας στην Όσσα διά χειρός… Μπαμπατζίμ.

Πρόκειται για τον πρώτο βιολογικό αμπελώνα και τη δεύτερη βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα.

1980

Τολμηρό ξεκίνημα στην Αγχίαλο Μακεδονίας,

καταφύγιο προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας, που γίνεται ιδανικός τόπος για την εγκατάσταση του οινοποιείου – εμφιαλωτηρίου.

1984

Συστήνεται για πρώτη φορά το ροζέ κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο

που κατέκτησε επαίνους και βραβεἰα.

1988

Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος εμφιαλώνει το τσίπουρο

για πρώτη φορά, δίνοντας στην Ελλάδα την αναγκαία ώθηση για να κατοχυρώσει τα αποστάγματά της στην Ε.Ε.

1992

Παρουσιάζονται στη Detrop αποστάγματα σταφυλής

προϊόντα γευστικών δοκιμών και πειραματισμού, που μαρτυρούν τις γεύσεις και τα αρώματα κάθε ποικιλίας αμπέλου.

1999

Εμφιαλώνουμε τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

με την προσθήκη άγριων βοτάνων κατά τη δεύτερη απόσταξή του, για να του προσδώσουμε έναν ιδιαίτερο αρωματικό πλούτο.

2002

Οι καινοτομίες συνεχίζονται…

Για πρώτη φορά ο Μπαμπατζίμ παλαιώνει αποστάγματα με θαυμαστά αποτελέσματα.
2018

«Φεύγει» ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος

σε ηλικία 78 ετών και τη σκυτάλη αναλαμβάνει ο μοναχογιός του Χρήστος Μπαμπατζιμόπουλος.