Ούζο

depositphotos_6719035-stock-illustration-anise-or-pimpinella-anisum-vintage

Η συνταγή του προπάππου ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ, ένα 100% απόσταγμα, με σπόρους γλυκάνισου και μαράθου της Μακεδονίας, που αναβίωσε σχεδόν έναν αιώνα μετά την αρχική της γέννηση.  Το αυθεντικό απόσταγμα ούζου, προϊόν υψηλής ποιότητας, πλημμυρισμένο με λεπτές γευστικές και αρωματικές ιδιότητες.

Το Ούζο είναι αλκοολούχο ποτό που προέρχεται από την απόσταξη Καθαρού οινοπνεύματος με την συμμετοχή Γλυκάνισου ή και Μάραθου.

Η απόσταξη γίνεται σε παραδοσιακούς Ελληνικούς άμβυκες που η περιεκτικότητά τους σε πρώτη ύλη δεν ξεπερνά τα 1000lt και η λειτουργία των αμβύκων είναι ασυνεχής.

Η αλκοόλη προέρχεται αποκλειστικά από φυτικές πρώτες ύλες (σύκα, χαρούπια, μελάσα, δημητριακά).

Κατά την πλήρωση του άμβυκος η αλκοόλη αραιώνεται με νερό στους 35 – 38% Vol και ακολουθεί η προσθήκη γλυκάνισου και μάραθου, αφού προηγουμένως αυτά προετοιμαστούν με πολύ καλό πλύσιμο και διαβροχή νερού.

Η απόσταξη συντελείται σε 18 ώρες περίπου με ήπιο βρασμό. Όταν αρχίσει η εκροή του αποστάγματος, συλλέγεται προς άμεση χρήση μόνο το τμήμα εκείνο που είναι καθαρό και απαλλαγμένο από δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, το αποκαλούμενο «καρδιά του αποστάγματος».

Το αλκοολούχο αυτό προϊόν είναι περίπου 70 -72% Vol και κατά την Ελληνική Νομοθεσία θα αποτελεί απαραιτήτως το 20% της ποσότητας αλκοόλης που συναντάμε στο ούζο.

Το ούζο ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ περιέχει 30 – 33% από την «καρδιά του αποστάγματος» και έτσι διατηρεί αναλλοίωτα τη γεύση και το άρωμά του. Το ούζο αυτό κυκλοφορεί στους 40% Vol.

Όσον αφορά τις αρωματικές ύλες αυτές είναι: σπόροι γλυκάνισου και μάραθου που φύονται και καλλιεργούνται στην Ελλάδα.

Η Μαστίχη Χίου που συμμετέχει διακριτικά στην απόσταξη αποτελεί μοναδικότητα και είναι προϊόν της νήσου Χίου.

Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες προσδίδουν ένα θεσπέσιο λεπτό άρωμα Ούζου και μια αξέχαστη επίγευση.

Το αυθεντικό απόσταγμα ούζου, προϊόν υψηλής ποιότητας, πλημμυρισμένο από λεπτές γευστικές και αρωματικές ιδιότητες.