Ανέστης Μπαμπατζίμ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ο θρύλος των αποσταγμάτων

Λέγεται πως το όνομα Μπαμπατζίμ, που στα τουρκικά σημαίνει «σεβαστέ μας πατέρα» ή «πατερούλη», του το έδωσαν οι ίδιοι οι εργάτες του, που τον αποκαλούσαν έτσι γιατί τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν απεριόριστα.

Η πρωτοπόρος αυτή ποτοποιία θεωρείται η πλέον διαχρονική στον τομέα των αποσταγμάτων, καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες που εμφιάλωσαν τσίπουρο στη χώρα μας.

Η διαδρομή της ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη το 1875, καταλήγοντας στη Θεσσαλονίκη, όπου με όραμα την πολύτιμη οικογενειακή παράδοση της απόσταξης και πιστή στις αρχές του εμβληματικού ποτοποιού Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, συνεχίζει σήμερα τη θρυλική της πορεία. Ήταν εκείνος που άνοιξε νέους ορίζοντες στις αρχές της δεκαετίας του ’90 παρουσιάζοντας πρωτοποριακά μονοποικιλιακά αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής αλλά και το πρώτο παλαιωμένο τσίπουρο σε όλη την επικράτεια, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την εξέλιξη της εταιρείας μέσα στον χρόνο.

Σε ιδιόκτητη έκταση στην Όσσα, στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου στην περιοχή του Λαγκαδά, εγκατέστησε το 1971 έναν πρότυπο αμπελώνα, το «αμπελο-πάρκο», όπως το ονόμασε ο ίδιος. Ακολούθησε η δημιουργία οινοποιείου και μικρής εκκλησίας για την ανάπτυξη της ιδέας του οινοτουρισμού.

Τη σκυτάλη της ζηλευτής αυτής προσπάθειας, που μεταλαμπαδεύεται με ευλάβεια ενάμιση αιώνα τώρα, παρέλαβε σήμερα η τέταρτη γενιά, με διαχειριστή τον μοναχογιό του Ανέστη, τον Χρήστο, που αφοσιωμένος στην ποιότητα, παραμένει άγρυπνος θεματοφύλακας των οικογενειακών μυστικών της απόσταξης. Ταυτόχρονα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα του προς τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές, πιστεύει στις βελτιώσεις που επιφυλάσσει το μέλλον και φιλοδοξεί τα προϊόντα του να φτάσουν αναλλοίωτα στα χείλη όλων εκείνων που τα εκτιμούν.

Η καθολική αποδοχή που γνωρίζει συνεχώς στην εγχώρια και ξένη αγορά, οφείλεται ουσιαστικά στα δημοφιλή προϊόντα της: το θαυμάσιο ούζο, το αυθεντικό τσίπουρο και τα φυσικά και απαράμιλλα μονοποικιλιακά αποστάγματά της.

Katerina Monroe
Katerina Monroe

@katerinam •  More Posts by Katerina

Congratulations on the award, it's well deserved! You guys definitely know what you're doing. Looking forward to my next visit to the winery!